iden-donts-jol

Idén dönts jól és válaszd a műfenyőt Te is!

A karácsony nem karácsony fenyő nélkül,- igaz, ami igaz. Az azonban már közel sem mindegy, hogy milyen fát válaszunk otthonunk szépítésére. Sokan még ma is ragaszkodnak az élő fenyőkhöz, arra hivatkozva, hogy a karácsonyra kivágott fákat direkt erre a célra termesztik, a műfenyők meglehetősen sokba kerülnek, és meg sem közelítik élő társaik szépségét. A három állítás közül azonban egyik sem helytálló.

Aki úgy gondolja, hogy nem gond, ha élő fát vásárol, mert úgy is erre a célra ültették, az nem számol két nagyon fontos tényezővel. Az egyik, hogy ez egyszerűen nem igaz, hiszen sok esetben nem tartják be az illetékesek a fenyők kitermelésére vonatkozó jogszabályokat, így egyáltalán nem lehetünk benne biztosak, hogy honnan származik a fánk. A másik, hogy a statisztikai adatok szerint, a legnagyobb gond az, hogy a legszebb és legnagyobb fákat vágjuk ki az ünnep közeledtével, amelyek környezetvédelmi szempontból a legnagyobb védelmi kapacitással bírnak.  Ami pedig marad utánuk, azok a frissen beültetett facsemeték, és esetleg az életképtelensége miatt meghagyott fenyőfák egy része.. Utóbbi esetben fennáll a veszélye, hogy akár életben sem maradnak, ha mégis, akkor pedig nagy eséllyel feldolgozzák őket bútorfának, vagy tűzifának. Azaz az érintett kitermelési területen a korábbi ökoszisztéma megbontásával olyan faállomány marad, amelynek évek kellenek a megerősödéshez és ahhoz, hogy a környezetet megfelelő védelmi szisztémában támogathassák. A karácsonyfának kivágott fenyvesek drasztikusan csökkenő területe pedig felboríthatja a jövő ökológiai egyensúlyát. Állj meg egy pillanatra és gondold végig: tényleg megéri élő fát venni karácsonyra?

A karácsonyfa árának kérdésében sincs igaza azoknak, akik túl nagy kiadásként tekintenek egy műfenyőre. Gondoljunk bele: egy szép, formás, embermagasságú élő fenyőfa ára 6-25 ezer forint közé tehető, és nincs rá garancia, hogy szilveszterkor még lesz rajta akár egyetlen tűlevél is, hiszen ki tudja mikor vágták ki és honnan utazott a faárusunkig. Az pedig egészen biztos, hogy a következő évben újra költenünk kell legalább ennyit a következő „áldozatra”. Ezzel szemben, egy műfenyő 2-3 év alatt behozza az árát, és akár 10-15 évig is koszmentes társunk lehet az ünnepek alatt. Nem is beszélve arról, hogy akár már december elején felállíthatjuk, és akkor szedjük le mikor kedvünk tartja, hiszen szépsége mit sem fakul az idő múlásával.

Végül pedig – de közel sem utolsó sorban –akik úgy vélik, hogy a műfenyők közel sem olyan formásak és tetszetősek, mint élő rokonaik, nagyon tévednek. Az elmúlt évek során sokat változott a műfenyő trend is, és hagyományos zöld társaik mellett, ma már fehér és havas karácsonyfát is választhatunk otthonunkba. Ráadásul a műfenyők tökéletesen szimmetrikusak és a megtévesztésig hasonlítanak gyökeres társaikhoz.

Így hát, ha úgy érzed, idén szeretnéd védeni a környezet a felesleges fakitermeléstől, otthonod a tűlevelektől, és pénztárcád az éves fenyőfavásárlástól, válaszd a Design Karácsony valamelyik csodálatos műfenyőjét!

Látogass el bemutatótermünkbe, hogy élőben is meggyőződhess róla: egy műfenyő ugyan olyan éke tud lenni a karácsonynak, mint egy élő fenyő!